Nasze Radio Logos nadaje. Program na 24.08.2016: Prof. T. Marczak: Przemówienie pod Konsulatem Niemiec - godz. 1:00, 10:00, 19:00, 24:00. Janusz Dobrosz: Polityczno prawne aspekty układu poczdamskiego - godz. 1:30, 10:30, 19:30. Prof. M. Dyżewski: Muzyczny ogród Panny Maryi - godz. 2:00, 11:00, 20:00. Prof. R. Szeremietiew: Geocywilizacyjne zagrożenia dla bezpieczeństwa Polski, cz. 1 - godz. 3:00, 12:00, 21:00. Prof. T. Marczak: Perspektywy rozwoju kwestii ukraińskiej, cz. 1 - godz. 3:30, 12:30, 21:30. Prof. T. Marczak, cz. 2 - godz. 4:35, 13:35, 22:35. L. Żebrowski: Zdrajcy i Bohaterowie, cz. 1 - godz. 6:00, 15:00. L. Żebrowski: Zdrajcy i Bohaterowie, cz. 2 - godz. 7:15, 16:15. Dr S. Krajski: Polska i masoneria. W przededniu wielkiego krachu, cz. 1 - godz. 8:00, 17:00. Dr S. Krajski, cz. 2 - godz. 9:30, 18:30. Między audycjami muzyka.
Nasze Radio Logos - ramówka

Ostatnie komentarze
Z działu "Aktualności":
oraz z pozostałych stron:


Polecane artykuły
Najnowsze artykuły

Tagi

Aktualności

  

Tym razem nie zamieściłem żadnego przepisu kulinarnego, lecz w poprzednich odcinkach mojego bloga można znaleźć wiele potraw, do których dodawałem czosnek. Zachęcam do sięgania do nich. I do kucharzenia. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni, choć roztropnie. Kuchnia, podobnie jak życie, wymaga rozwagi, odwagi, lecz równej mierze - rozsądku i umiaru, aby nie łączyć ze sobą składników które w najlepszym przypadku pozostawią niesmak a w najgorszym – sprowadzą skutki, z których długo będziemy się leczyć.
16.08.2016r.


Czosnek używany jest w Polsce od zawsze. Tę prastarą przyprawę podobno zawdzięczamy Rzymianom, którzy jadali podpłomyki z sosem z utartych w oliwie ząbków czosnku, albo Gotom, którzy krótko handlowali ze Słowianami zanim wynieśli się w obawie przed Hunami. Tak czy inaczej Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium Ferculorum,  radził dodawać czosnek do sosów, oraz do marynat ryb i mięs. W wierszu autorstwa Zbigniewa Morsztyna, mającym wysławiać dzielnych Sarmatów czytamy o czosnku, podstawowej przyprawie, która zapewnia zdrowie i siłę:

 

Suchar i wędzonka to Sarmackie potrawy,

Czosnek, rzodkiew, cebula – to wszystkie zaprawy

Te na wszystkie choroby doświadczone leki.

Nie jadali pigułek, nie znali apteki,

Ni proszków, ni ulepków starzy Sarmatowie,

A żelazne przy sercu lwim miewali zdrowie(…).

 

Wierszyk ten odnosi się do obiegowej opinii, jakoby czosnek zapewniał odwagę i zdrowie, może dlatego, że Rzymianie codziennie porcję czosnku dawali żołnierzom, gladiatorom i… żniwiarzom w czasie pracy uznając, iż dodaje męstwa i sił. Choć sama nazwa łacińska allium sativum pochodzi od celtyckiego słowa all – piekący, ostry oraz sativoum – od łacińskiego wyrażenia – uprawny, a nie od zdrowotny (sanus) czy odważny (fortis). Dawna polska nazwa „czosn” pochodzi od słowa ciosanie, ponieważ ząbki tak odpadają od główki, jak ciosane, łupane na kawałki drewna, takie samo znaczenie ma niemiecka nazwa „knoblauch” pochodząca od słowa „klieben”, czyli „łupać”. Anglicy nazywali czosnek „garlic” a Grecy używali określenia „cuchnąca róża”, którą jednak spożywali w wielkich ilościach. Czosnek, na przekór greckim gustom, na starożytnym Bliskim Wschodzie był używany jako pachnidło, może z uwagi na przypisywane mu zdolności magiczne? W Odysei Hermes radził Odyseuszowi powąchać czosnek, aby uchronić się przed czarami Kirke, która jego towarzyszy zamieniła w wieprze.

 

 

W średniowieczu chleb z czosnkiem (teriak) był stosowany na wszelkie choroby. We Francji Karol Wielki (742-814) i jego syn, Ludwik Pobożny (778-840) nakazali uprawę czosnku, który odtąd w przyklasztornych ogrodach zajmował dużą część areału. Z czasem przypisano mu właściwości odpędzające skutki pijaństwa i rozpusty, w związku z tym we Francji zrodziła się legenda, jakoby Henrykowi IV (1553-1610), gdy się urodził, dziadek natarł usta czosnkiem i dał wypić kilka kropel wina, wierzył bowiem, że dzięki temu wnuk będzie mógł dużo pić, nie upijając się, a ponadto zachowa wszelkie siły. W Polsce czosnek też zalecany był na bardzo różne choroby, w Zielniku Syreniusza, wydanym drukiem w 1613 r. podano aż 100 różnych dolegliwości, na które miał być skuteczny.

 

 

Od zarania, od czasów Babilonu, czosnek uważany był za panaceum na czary. Pewnie dlatego z biegiem czasu uznano, że odstrasza złe moce, różnie mary i upiory, w tym i wampiry. Wierzono, że wampiry boją się czosnku ponieważ roślina ta rośnie w momencie zmniejszania się księżyca, a więc odwraca jego fazy, może zatem skutecznie pozbawiać siły wampira, poddając go naturalnemu czasowi.

 

 

Jedni - lubią czosnek – inni go nie znoszą. Na pewno jest nieodzownym dodatkiem do sosu pomidorowego, który podaje się do pizzy. W ogóle bazylia, czosnek i rozmaryn są nieodzowne w kuchni śródziemnomorskiej. Masło czosnkowe serwowane jest ze ślimakami, małżami oraz jako dodatek do potraw z ryb i mięsa. Aby je otrzymać wystarczy utrzeć zmiażdżony ząbek czosnku z odrobiną masła. Potrawy z makaronu również doprawiane się sosami, których składnikiem jest czosnek. Czosnek pojawia się często w sosach, w dressingach, czy wędzonych, pikantnych wędlinach. Czosnek zawierają również potrawy z dziczyzny. Pieczenie wołowe i wieprzowe ogromnie zyskują na smaku poprzez natarcie przed pieczeniem mieszanką ziół z czosnkiem, ale jeśli chcemy uzyskać tylko delikatny aromat czosnku, należy potrzeć ząbkiem czosnku salaterkę lub naczynie w którym pieczemy potrawę. Natomiast gdy sami pragniemy pozbyć się woni zjedzonego czosnku, wystarczy że zjemy łyżkę posiekanej natki pietruszki.

 

 

Tym razem nie zamieściłem żadnego przepisu kulinarnego, lecz w poprzednich odcinkach mojego bloga można znaleźć wiele potraw, do których dodawałem czosnek. Zachęcam do sięgania do nich. I do kucharzenia. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni, choć roztropnie. Kuchnia, podobnie jak życie, wymaga rozwagi, odwagi, lecz równej mierze - rozsądku i umiaru, aby nie łączyć ze sobą składników które w najlepszym przypadku pozostawią niesmak a w najgorszym – sprowadzą skutki, z których długo będziemy się leczyć.

 

 

/KP/

sierpień 2016 r.

 

 




Dodaj komentarz
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

ZALOGUJ SIĘ aby móc dodać komentarz.

ZAREJESTRUJ SIĘ aby móc dodać komentarz.

Powrót na stronę główną